Polityka Prywatności

1. Postanowienia ogólne

Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania danych osobowych w ramach Serwisu Internetowego Fundacji Impuls Dla Młodych z siedzibą w Poznaniu. Dbamy o ochronę prywatności Użytkowników naszego Serwisu Internetowego i danych osobowych, dlatego też podejmujemy odpowiednie środki w celu zapewnienia ich bezpieczeństwa i zgodności z obowiązującymi przepisami prawa, w tym z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (RODO). Użytkownikiem Serwisu Internetowego Fundacji, jest każda osoba która skorzystała z Serwisu Internetowego Fundacji.

Informujemy, że w Serwisie Internetowym Fundacji mogą zostać zamieszczone linki które umożliwiają Użytkownikom dotarcie do zewnętrznych stron internetowych które posiadają inną politykę prywatności oraz zbierają inne dane osobowe i nie są zarządzane przez naszą Fundację.

2. Administrator Danych

Administratorem danych osobowych przetwarzanych na potrzeby Serwisu Internetowego Fundacji “fundacjaimpuls.pl” jest Fundacja Impuls Dla Młodych z siedzibą w Poznaniu, Henryka Sucharskiego 49 Poznań, 61-419, posiadająca numer KRS: 0000909750 oraz NIP: 7831839163.

Kontakt z Administratorem danych jest możliwy poprzez adres e-mail rodo@fundacjaimpuls.pl lub pocztą tradycyjną na adres siedziby Fundacji podany powyżej.

3. Dane Osobowe

W ramach Serwisu internetowego Fundacji, mogą być przetwarzane następujące dane osobowe:

1. Adres E-Mail

• Może być przetwarzany w zależności czy dany Użytkownik kontaktował się z Fundacją za pośrednictwem poczty elektronicznej, formularzy kontaktowych lub zapisał się do newslettera w Serwisie Internetowym. Dzięki adresowi e-mail Użytkownika, Fundacja ma między innymi możliwość odpowiadania na pytania dotyczące swojej działalności. Jeżeli Użytkownik wyrazi zgodę w Serwisie Internetowym na otrzymywanie treści marketingowych i zostanie subskrybentem newslettera Fundacji, będziemy również wysyłać do danego Użytkownika kilka razy w miesiącu informacje marketingowe.

2. Adres IP & Identyfikator Przeglądarki Internetowej

• Serwis Internetowy potrzebuje tych danych z powodu ogólnych zasad połączeń realizowanych w Internecie. Adres IP oraz inne dane systemowe, mogą zostać wykorzystane w celach technicznych oraz statystycznych. W szczególności służą one do gromadzenia ogólnych informacji demograficznych, takich jak region pochodzenia połączenia co pozwala na poprawne zabezpieczenie Serwisu Internetowego Fundacji.

3. Inne Dane

• Możliwe jest również zbieranie dodatkowych danych w ramach prowadzenia określonych spraw lub dobrowolnego podawania ich przez Użytkowników naszego Serwisu Internetowego za pośrednictwem dostępnych formularzy.

Serwis Internetowy Fundacji wymaga zgody Użytkownika na przetwarzanie danych osobowych Użytkownika, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a RODO.

Serwis Internetowy Fundacji jest z zobowiązany do realizacji obowiązków prawnych wynikających z art. 6 ust. 1 lit. c RODO.

Celem zbierania danych osobowych jest realizacja usług w ramach Serwisu Internetowego Fundacji oraz celów statutowych Fundacji, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO.

4. Pliki Cookes

2. “Funkcjonalne”: Pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

5. Newsletter Fundacji

W ramach Newslettera Fundacji, Serwis Internetowym może przetwarzać następujące dane osobowe Subskrybenta:

• Imiona oraz nazwiska Subskrybenta
  • Adresy e-mail oraz numery telefonu Subskrybenta

Oraz w niektórych przypadkach, inne dane które pozwalają Fundacji dostarczyć zamówioną usługę do Subskrybenta.

Przetwarzanie tych danych odbywa się zgodnie z artykułem 6 ustęp 1 lit. b Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych (RODO) w celu dostarczenia usługi newslettera.

Fundacja posiada prawnie uzasadniony interes którym jest informowanie o działalności i promowanie inicjatyw Fundacji na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO.

Subskrybent dobrowolnie zamawia usługę newslettera za pośrednictwem Serwisu Internetowego Fundacji, i w każdej chwili może z danej usługi zrezygnować za pośrednictwem udostępnionych narzędzi zawartych w każdym e-mailu zawierającym usługę.

6. Przetwarzanie Danych

Dane osobowe Użytkowników są udostępniane przez Administratora danych wyłącznie podmiotom przetwarzającym, na podstawie zawartych umów powierzenia przetwarzania danych osobowych, w celu realizacji określonych usług.

Jeśli administrator korzysta z usług firm zlokalizowanych w państwie spoza Unii Europejskiej, takim jak Stany Zjednoczone Ameryki, dane użytkowników Serwisu Internetowego Fundacji mogą być przekazywane do tego państwa trzeciego. W takim przypadku, dane osobowe Użytkowników są odpowiednio zabezpieczone, zgodnie z wymaganiami obowiązujących przepisów, w tym wiążących reguł korporacyjnych, standardowych klauzul ochrony danych przyjętych przez Komisję Europejską, standardowych klauzul ochrony danych przyjętych przez polski organ nadzorczy i zatwierdzonych przez Komisję Europejską, zatwierdzonego kodeksu postępowania lub zatwierdzonego mechanizmu certyfikacji (zgodnie z art. 46 Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych – RODO).

Żadne dane osobowe nie są udostępniane podmiotom trzecim w przypadkach które nie zostały wymienione w Polityce Prywatności, bez wyraźnej zgody Użytkownika, którego dotyczą. Jedynymi wyjątkami, w którym dane osobowe mogą być udostępniane bez zgody Użytkownika, której dotyczą, są sytuacje, gdy wymagają tego podmiot prawa publicznego, takie jak organy władzy i administracji (np. organy podatkowe, organy ścigania oraz inne podmioty posiadające umocowanie zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa) oraz kiedy dane te są potrzebne w celu potwierdzenia raportów z działań grantowych, konkursowych i podobnych form wsparcia działań statutowych Fundacji.

Przetwarzanie danych osobowych oraz informacji dostarczanych przez użytkowników podczas korzystania z Serwisu Internetowego Fundacji odbywa się poprzez firmę Datadat OÜ, mającą siedzibę pod adresem Parnu mnt 139e/2, 11317 Tallinn, Estonia. Polityka prywatności Datadat OÜ dostępna jest na stronie: https://datad.at/privacy-policy. Datadat OÜ działa jako procesor danych w ramach niniejszej Polityki Prywatności.

Przetwarzanie danych zapewnianych przez Datadat OÜ ma związek z obsługą systemu CRM, opartego na Action Network, z siedzibą w Stanach Zjednoczonych Ameryki, przy adresie 1900 L Street NW, Suite 900, Washington DC 20036. Polityka prywatności Action Network jest dostępna na stronie: https://actionnetwork.org/privacy. Action Network działa jako subprocesor danych w ramach niniejszej Polityki Prywatności.

7. Prawa Użytkownika

Każdy Użytkownik ma następujące prawa związanymi z przetwarzaniem swoich danych osobowych:

1. Dostępu do swoich danych osobowych,
  2. Sprostowania danych, jeśli są nieprawidłowe lub niekompletne,
  3. Usunięcia danych („prawo do bycia zapomnianym”),
  4. Ograniczenia przetwarzania danych,
  5. Przenoszenia danych do innego administratora,
  6. Wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych,
  7. Wycofania zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie, jeśli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody.
  8. Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, w przypadku uznania sposobu przetwarzania danych osobowych Użytkowników za niewłaściwy.

W celu skorzystania ze swoich praw, opisanych w punktach 1-7, wymagany jest kontakt z Administratorem danych. Można to zrobić poprzez:

• Adres E-mail: Wyślij e-mail na adres: rodo@fundacjaimpuls.pl. W tytule wiadomości należy umieścić słowa „Dane osobowe”.
  • Pocztę tradycyjną: Prześlij korespondencję na adres siedziby Fundacji, podany w sekcji drugiej Polityki Prywatności.

Wymagane też jest wskazanie z którego prawa Użytkownik chce skorzystać oraz niezbędnych informacji umożliwiających weryfikację tożsamości Użytkownika. Administrator danych zobowiązuje się do rozpatrzenia i realizacji praw Użytkownika w terminie nie dłuższym niż 14 dni roboczych od dnia otrzymania korespondencji zawierającej wymagane informacje.

Administrator danych zastrzega sobie prawo do zaktualizowana Polityki Prywatności Serwisu Internetowego  bez obowiązku powiadamiania Użytkownika o wprowadzonych zmianach.

Ostatnia data aktualizacji Polityki Prywatności: 20/07/2024

Desc