Z życia fundacji

24 listopada, 2022

Fundacja Impuls w Senacie!Dzięki uprzejmości Pani Marszałkini Senatu Gabriela Morawska-Stanecka opowiedzieliśmy w Senacie o naszej Fundacji oraz o działaniach, które podejmujemy. Było to o tyle ważne i potrzebne wydarzenie, że tym razem to my, jako młode osoby mogłyśmy podzielić się swoją wiedzą i know-howem z bardziej doświadczonymi polityczkami i politykami.Wysłuchaliśmy także imponujących prezentacji wyników pracy organizacji i projektów prowadzonych przez młode osoby. Ranking Szkół Przyjaznych LGBTQ Fundacja Akcja Menstruacja, Akademia Wiedzy Obywatelskiej, Y20 (Młodzieżowy Szczyt G20) jesteśmy pod ogromnym wrażeniem waszej działalności i kibicujemy w dalszych wyzwaniach!Forma takich spotkań to bardzo dobra praktyka, która daje okazję do wymiany doświadczeń oraz inspirowania się. Oby takich okazji do spotkań więcej! ... See MoreSee Less

5 listopada, 2022

Look at her now! ❤️To bardzo ważna data dla Impulsu i naszych Impulsiątek! Minęły już dwa lata od momentu, kiedy wszystko się zaczęło. Wtedy nie mieliśmy nawet nazwy, ale wiedzieliśmy, że chcemy dać impuls do działania dla młodych osób!Wystarczyły jedynie nasze dotychczasowe doświadczenia, wzajemny szacunek i wspólne marzenie. Teraz jesteśmy prawdziwą społecznością w organizacji, w której po prostu dobrze się działa! I stale rośniemy. Dla Was! Najpierw spotkaliśmy się w dziesiątkę. Potem było nas dwadzieścia. Gdy pokazaliśmy się światu było nas 40. A dzisiaj jest nas prawie 80! Mamy dwa duże projekty impuls.press i impuls.academy, a teraz przygotowujemy się do naszego największego dotychczas wydarzenia! Codziennie odnosimy małe sukcesy. Niech nas napędzają jeszcze przez wiele lat. 🥳 Dziękujemy wszystkim osobom, które nas wspierały przez ten czas. Pamiętamy oraz wspominamy dzisiaj każdą i każdego z was!Na koniec mamy jedno życzenie. Abyście mogły i mogli na nas liczyć zawsze, gdy Wasz głos nie jest słyszany, brakuje Wam możliwości rozwoju, napotkaliście szklany sufit czy poszukujecie inspiracji! Piszcie do nas, współpracujcie z nami, sygnalizujcie Wasze potrzeby. Czekamy! ☀️ ... See MoreSee Less

2 listopada, 2022

Fundacja Impuls nie zwalnia tempa! Czas na podsumowanie III i IV zjazdu impuls.academy!1 października osoby uczestniczące powitały dzień panelem na temat akcji społecznych realizowanej za pośrednictwem technologii. O wyzwaniach z tym związanymi opowiedzieli Adam Galant oraz Michal Tarnowski z Akademii Wiedzy Obywatelskiej.Po południu swoją prezentacją zachwycił nas Marek Szolc, który mówił o samorządach i o tym jak efektywnie wzbudzić zainteresowanie w działaniu lokalnym. Dzień zakończyliśmy z Green REV Institute, które reprezentowały Anna Spurek oraz Morgan Janowicz. Na przykładzie analizy prac komisji europejskiej nad ramami prawnymi zrównoważonego systemu żywnościowego dowiedzieliśmy i dowiedziałyśmy się m.in. gdzie oraz jak obywatele i przedsiębiorcy mogą dzielić się opiniami o obowiązujących czy wprowadzanych przepisach.W niedzielę swoją obecnością zaszczyciła nas Izabela Zbonikowska z Ambasada Wielkiej Brytanii, która opowiedziała o swoich działaniach!Nasz przedostatni zjazd zakończył się spotkaniem z Bartoszem Kostrzewskim - specjalistą m.in. do spraw marketingu, który przekazał nam sposoby zarządzania zespołem w erze cyfrowej.15 października z Kubą Podgajnikiem z Akademia Retoryki, uczylismy się podstaw wystąpień publicznych. Poznawały_liśmy techniki skutecznej autoprezentacji, a także siebie nawzajem, opowiadając o tym, kim jesteśmy.Po przerwie ponownie zawitała Daria Tomaszewska, która przedstawiła nam wyniki przeprowadzonego badania nt. wypalenia aktywistycznego. Niedzielę otworzył trening uważności z Patrickiem Kozakiewiczem.O empatii i mindfulnessie nigdy za wiele! Wpadła do nas także Julia Święch, działaczka społeczna i założycielka kanału Orientuj.się!. Dzięki niej mieli_łyśmy możliwość posłuchać o różnych wymiarach aktywizmu w młodym wieku. Podczas oficjalnego zakończenia nie obyło się bez wzruszeń: jako zespół zżyły_liśmy się z naszymi osobami absolwenckimi i wierzymy, że zobaczymy się z nimi wszystkimi jeszcze niejednokrotnie na drodze działalności społecznej. Dziękujemy, że byłyście i byliście z nami! ❤Zespół impuls.academy ... See MoreSee Less

1 listopada, 2022

Impuls na Strajku Kryzysowym!Czas na słuchanie się kończy. Dlatego bierzemy inicjatywę! Pokazaliśmy w Warszawie, że nie możemy być bezczynni wobec kryzysów. Nieodpowiedzialność polityków doprowadziła nas do kryzysu energetycznego, rosnącej inflacji i wielkich nierówności, które bezpośrednio zagrażają naszej przyszłości. Większe koszty życia to sprawa międzypokoleniowa. Młode osoby rezygnują chociażby ze studiów, ponieważ nie są w stanie przetrwać w dużych miastach, a seniorzy nie rzadko są zmuszeni dokonywać kompromisów - leki lub jedzenie. Dlatego z inicjatywy Wschód oraz takich organizacji jak Akcja Demokracja, Ogólnopolski Strajk Kobiet, Konfederacja Pracy Młodych i naszej, zorganizowaliśmy duży protest. To była prawdziwa, międzyśrodowiskowa solidarność. Gdyby posłuchano młodych osób wcześniej, względem kryzysu klimatycznego, nasza sytuacja byłaby dzisiaj lepsza. Tej zimy będziemy dosłownie dusić się, gdy w piecach będzie palone czym popadnie. Dzisiaj wiemy, że zmiana nie spadnie z nieba i nie możemy czekać, aż zlitują się nad nami egoistyczni politycy. Musimy działać! Jako Impuls tworzymy nowe możliwości dla młodych osób w ich rozwoju, ale też bronimy głosu naszego pokolenia. Wkrótce ruszymy z rekrutacją uzupełniającą - napisz do nas wiadomość o dowolnej treści po szczegóły! ... See MoreSee Less

26 października, 2022

Gdy młode osoby walczą o swoją przyszłość, my będziemy razem z nimi! Oficjalnie dołączamy do STRAJK KRYZYSOWY 🌻 Warszawa, 28/10 organizowany przez Wschód!To kluczowy moment. Doświadczamy okropności rosyjskiej inwazji, kryzysu energetycznego, kryzysu klimatycznego i straszliwego wzrostu kosztów życia, które mają jedno wspólne źródło: nasze uzależnienie od paliw kopalnych. Właśnie tutaj, w tej chwili, widzimy skutki dziesięcioleci przedkładania zysków na życie ludzi - nie ma na to naszej zgody. Tak zwani przywódcy wybierają zabójcze paliwa kopalne zamiast naszego bezpieczeństwa. Od lutego państwa Unii Europejskiej zapłaciły putinowi prawie 100 miliardów euro za jego paliwa kopalne - mimo że mamy alternatywne rozwiązania. Energia odnawialna jest znacznie tańsza i bezpieczniejsza. Idziemy jako Impuls po to, aby stanąć przeciwko ludziom, którzy wywołali kryzysy. Bronimy przyszłość młodego pokolenia, które płaci za bezczynność lub nieodpowiedzialność polityków najwyższą cenę. Dołącz do nas już 28.10! 🙌🏻Nasze transparenty już się szykują! Trzymamy kciuki! Wiktoria Jędroszkowiak, Dominika Lasota, Akcja Demokracja, Ogólnopolski Strajk Kobiet, Konfederacja Pracy Młodych! Ważne informacje:GDZIE? Rozpoczynamy pod Pałacem Kultury od strony Marszałkowskiej- cała trasa przemarszu dostępna już wkrótce 🙏🏻KIEDY? 28 października, w piątek o 18.00 🔥KTO? My, wszystkie osoby zmęczone biernością polityków wobec obecnych kryzysów ... See MoreSee Less

26 października, 2022

Czas na Impuls. W odświeżonych barwach! ... See MoreSee Less